Składniki:
1 Pudełko naturalnych ślimaków
500 g Ziemniaki z twardym miąższem (ratte)
200g pieczarek
1 Bukiet pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
30g Masła
1 szczypta imbiru
Sól
Pieprz
Fricassee ze ślimaków z pietruszką
Przygotowanie:
Ślimaki dokładnie opłucz. Odsącz je, a następnie osusz. Opłucz, osusz i posiekaj natkę pietruszki. Czosnek obrać, obrać i posiekać. Usuń ziemistą łodygę z grzybów, oczyść je i pokrój w plasterki.
Ziemniaki umyć i osuszyć. Pokrój je w plastry i smaż przez 15 minut na dużym ogniu na patelni z oliwą i masłem. Często mieszaj.
Zastąp ziemniaki ślimakami i smaż je przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu z imbirem, mielonym czosnkiem i pietruszką. Sól, pieprz i dodaj pieczarki. Gotować, aż płyn całkowicie odparuje, często mieszając. Dodaj ziemniaki na patelnię i gotuj przez 5 minut przed podaniem na gorąco.
Tagliatelle ze ślimakami
Składniki:
2 dziesiątki już ugotowanych ślimaków
2 szałotki
2 ząbki czosnku
20 kl kieliszek białego wina
150 g świeżej śmietany
250 g tagliatelli
sól, pieprz
świeża siekana pietruszka
masło olejowe
Przygotowanie:
Ugotować tagiatelle. Posiekaj szalotki, czosnek i pietruszkę. Na patelni podsmaż posiekane szalotki na maśle na średnim ogniu.
Po 5 minutach doprowadzić do wrzenia i dodać białe wino. Wymieszaj, a następnie dodaj ślimaki i zmiażdżony czosnek.
Postawić na małym ogniu i zredukować pod przykryciem, aby ślimaki nie wyschły. Gotować przez 15 minut, po czym dodać śmietanę, posypać natką pietruszki, solą i pieprzem i wymieszać.
Rozłóż makaron i sos na talerzach i posyp posiekaną natką pietruszki.
Ślimaki normańskie
Składniki:
36 ślimaków w muszlach
2 szalotki, posiekane (drobno posiekane)
2 dl cydru
40 g masła
2 dl płynnej śmietany
1 ząbek czosnku, rozgnieciony z łyżeczką natki pietruszki
20 g bułki tartej
sól pieprz z młynka
Przygotowanie:
W garnku dusić szalotki na maśle następnie dodać ślimaki, doprawić solą i pieprzem i odstawić na parze na 5 minut.
Następnie dodać cydr i zredukować o połowę. Następnie dodać śmietankę, a gdy całość będzie miała dobrą konsystencję, wymieszać z czosnkiem i pietruszką.
Rozgrzać piekarnik do pozycji Grill, wlać zawartość do naczynia do pieczenia, posypać bułką tartą na wierzchu i wstawić do piekarnika na 5 minut.